Na podstawie zestawienia Wine Searcher w artykule The World’s Most Wanted New Zealand Wines
Jak wywołać drżenie powiek i zgrzytanie zębami u winiarza z Nowej Zelandii? To proste, wystarczy z uśmiechem skonstatować, że Kiwi robią tylko Sauvignon Blanc. Bo chociaż Sauvignon faktycznie stanowi tu 60% upraw i 80% eksportu, to wśród najwyżej ocenianych etykiet z roku na rok szczep ten traci na znaczeniu.
Najbardziej poszukiwane, nieco mniej znane – Pinot Noir i Chardonnay
Tak, inne szczepy winorośli także rosną w Nowej Zelandii. Najbardziej osławionym pośród nich jest Pinot Noir, zyskujący coraz większą popularność na rynku międzynarodowym. W Nowej Zelandii Pinot to poważna sprawa, każdy region na południe od Hawke’s Bay może poszczycić się jakimś szlachetnym przedstawicielem tego gatunku. Zachwyca także bogactwo stylów, od eleganckich, aksamitnych win z Martinborough po skoncentrowane, intensywne z Central Otago. Z cała pewnością Pinot otworzył przed nowozelandzkimi winiarzami całe nowe światy.
Wraz z Chardonnay Pinot jest podstawą doskonałych win musujących tworzonych metodą tradycyjną, ale samo Chardonnay jest bardziej warte uwagi jako wino spokojne. Wydaje się być niestety najbardziej niedocenianą nowozelandzka opcją, choć na wyspach czai się horda producentów tworzących światowej klasy wina w całym wachlarzu stylów.
Sauvignon Blanc – nowozelandzkie bóstwo o wielu twarzach
Choć supremacja Sauvignon jest w kraju Kiwi nadal bezsprzeczna, przestało ono być gładkim monolitem. Różnorodność stylów jest dziś ogromna, od tak uwielbianych, eksplodujących owocem win (Cloudy Bay, Jules Taylor i in. ) po nieco bardziej powściągliwe, beczkowane wersje (Dog Point, Greywacke), które wołają o pairing z jedzeniem. Stara zależność od Sauvignon rozluźnia się nie tylko u producentów, ale także – co ważniejsze – u konsumentów. Wystarczy rzucić okiem na listę najbardziej poszukiwanych w ubiegłym roku win z Nowej Zelandii:
Najbardziej poszukiwane wina nowozelandzkie wg Wine-Searcher:
Nazwa wina | Punktacja | Średnia cena (w USD) |
Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough | 90 | $28 |
Ata Rangi Pinot Noir, Martinborough | 93 | $55 |
Dog Point Sauvignon Blanc, Marlborough | 91 | $20 |
Kim Crawford Sauvignon Blanc, Marlborough | 88 | $16 |
Te Mata Estate Coleraine, Hawke’s Bay | 93 | $67 |
Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc, Marlborough | 91 | $46 |
Felton Road Bannockburn Pinot Noir, Bannockburn | 92 | $46 |
Stonyridge Vineyard Larose, Waiheke Island | 90 | $160 |
Oyster Bay Sauvignon Blanc, Marlborough | 87 | $11 |
Cloudy Bay Pinot Noir, Marlborough | 90 | $35 |
Czerwona strona mocy
Dominacja Sauvignon naprawdę drży w posadach. Na tej samej liście trzy lata wcześniej było aż osiem Savvy-ch, dziś nadal stanowią połowę, ale na drugim miejscu mamy Pinota, a dalej aż dwa blendy Bordeaux. Cabernety nieco wycofały się w cień w ciągu ostatniej dekady, zwłaszcza po spektakularnych sukcesach Syrah (z Hawke’s Bay i Waiheke), więc dwa takie wina w top 10 naprawdę mają znaczenie.
Stonyridge Larose przez dekady uważany był za wzorzec dla win z Wyspy Waiheke, pojawiał się i znikał z listy. Znany ze swej wysokiej (przynajmniej na standardy nowozelandzkie) ceny, pozwolił innym winom z regionu na wejście na rynek w relatywnie wysoką marżą. Coleraine natomiast było ikoną od swego pierwszego komercyjnego rocznika 1982 i od tamtej pory uważane jest za klasyk. Jest hołdem złożonym determinacji założyciela Te Mata Estate, Johna Buck’a, by wyprodukować na wzgórzach Havelock Hills w Hawke’s Bay blend Bordeaux najwyższej jakości. Przez wiele, często samotnych, lat torowało drogę innym nowozelandzkim czerwieniom, dobrze jest wiec widzieć je na liście najbardziej pożądanych win kraju.
Chociaż fundament historii przemysłu winiarskiego Nowej Zelandii na zawsze pozostanie wsparty na Sauvignon Blanc, być może jesteśmy świadkami pierwszych od 40 lat sygnałów, że oto przed nami ciemniejsza, czerwieńsza przyszłość?
***
Spośród 10 najbardziej poszukiwanych win z Nowej Zelandii w naszym portfolio znajdziesz Te Mata Estate Coleraine w kilku rocznikach (to wino pojawia się na innych listach nawet na pierwszej pozycji – sprawdź np. zestawienie Wine Enthusiast) oraz Dog Point Sauvignon Blanc, także w beczkowanej wersji Section 94. Polecamy także wspomniane w oryginalnym artykule Syrah z Hawke’s Bay – Te Mata Estate Bullnose Syrah oraz Te Mata Estate Vineyards Syrah.
2 odpowiedzi na “10 najbardziej poszukiwanych win z Nowej Zelandii – czy nadciąga ciemna przyszłość?”
Wine – searcher to wyszukiwarka dostepnosci danego wina i nie ma nic wspolnego z jakascia tych win ( jak wy to nazywacie perelki ). Perlka ja bym nazwal wino z grupy „La Creme de la Creme” gdzie zaliczyc nalezy wina o najlepszej jakosci, posiadajace „WOW factor”. Oyster Bay to supermarketowe wino produkowane w masowych ilosciach- koneserzy nazywaja to wino COCA COLA- zawsze ma smakowac tak samo, dla konsumenta bez wiekszych wymagan. Kim Crawford robi niezle wina ale to tylko middle class. Dog Point to producent ktorego nalezy sledzic ale zdecydowanie jego PInot Noir a nie Sauv Blanc. Neudorf Vineyards , Pinot Noir Target Gully Mt Difficulty, Pinot Noir Central Otago Burn Cottage, Pinot Noir Raupo Creek Organic Seresin Estate, Pinot Noir Gladstone Johner to sa PERELKI.
milego perelkowania zycze.
Panie Stefanie, oczywiście – ma Pan rację co do funkcji WineSearcher. Dlatego właśnie artykuł nosi tytuł 10 najbardziej poszukiwanych win, a nie 10 najlepszych. To rzut okiem na aktualne trendy na rynku, a nie ranking jakościowy. W tekście nie ma także żadnych przymiotników wartościujących konkretne etykiety. Ponadto, jak wskazano w podtytule, artykuł jest w całości oparty na tekście WineMag, tamże podlinkowanym – może należałoby tam skierować krytykę? Słowo perełka nie zostało ani razu użyte w tekście, a my nie jesteśmy importerem Oyster Bay i nie mamy tego wina w ofercie. Mówiąc nieco żartobliwie, wiele hałasu o nic. A do śledzenia ewolucji Dog Point Pinot Noir oczywiście zachęcam. Z pozdrowieniami – Lila.