To wspaniale, że Polska nareszcie może poszczycić się restauracją z gwiazdką Michelin. Atelier Amaro w Warszawie zostało wyróżnione w ubiegłym tygodniu. Właściciel Wojciech Amaro stworzył miejsce, w którym polska kuchnia odkrywana jest na nowo, w wydaniu, które podbija serca krytyków na całym świecie. Doświadczenie zdobywał pracując w najlepszych restauracjach na świecie takich jak El Bulli w Hiszpanii czy Noma w Danii.
W Atelier Amaro, które mieści się w Warszawie i sąsiaduje z Parkiem Łazienkowskim, Wojciech stworzył menu, które opiera się na sezonowych i tradycyjnych polskich składnikach, często zapomnianych lub niedocenianych współcześnie. Karta nie przypomina książki telefonicznej z setkami dań. Gość wybiera menu degustacyjne składające się z trzech, pięciu lub ośmiu „momentów”.
Kiedy odwiedziłem Atelier z moją żoną zimą wybrałem ośmiodaniowe menu, co było rzadkim aktem obżarstwa z mojej strony. Tak przynajmniej myślałem oddając menu w ręce kelnera. Ale nie żałowałem wyboru. Jedzenie było spektakularne. Najbardziej smakowała mi zupa śliwkowa z olejem lnianym oraz pierogi z cebulą. Zaintrygowało mnie również poączenie ryby z kaszą jaglaną, a kaczki z gryczaną. Mistrzowskie wykorzystanie lokalnych produktów i oryginalne łączenie smaków – tak argumentowali nagrodę krytycy Michelin i zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Prawdziwym potwierdzeniem moich odczuć była wizyta w Lorenz Adlon Esszimmer (2*) w Berlinie podczas Bożego Narodzenia. Widok na Bramę Brandenburską oraz dobre jedzenie wprawiły mnie w świetny nastrój. Ale jedzenie w Atelier Amaro było lepsze.
Dodam tylko, że znajdziecie nasze wina w Atelier Amaro – m.in. etykiety z Nowej Zelandii takie jak Estate Chardonnay z Kumeu River czy Sauvignon Blanc Dog Point. Co najważniejsze zaopiekuje się Wami znakomity sommelier Paweł Białęcki, który opowie Wam wszystko, co chcielibyście wiedzieć o winie.
Przesyłam gratulacje z Kaszub,
John Borrell
Atelier Amaro
ul. Agrykola 1 (wjazd od Pl. Na Rozdrożu), Warszawa
tel 22 628 57 47